סליקת כרטיסי אשראי חכמים באמצעות שבב (צ'יפ)
מהו תקן EMV
תקן EMV פותח על ידי 3 חברות האשראי הגדולות באירופה (Europay, Mastercard, Visa) ונועד לאבטח עסקאות בכרטיסי אשראי.
התקן פועל בהצלחה כבר מספר שנים בחו"ל ולאחרונה נכנס לישראל בהדרגה, על פי הוראות בנק ישראל.
שימוש ב-EMV מוריד משמעותית את מספר שכפול כרטיסי האשראי והזיופים כיוון שמאפשר זיהוי כמעט וודאי של בעל הכרטיס.
בכרטיסי אשראי התומכים בתקן קיים שבב חכם בצורה של מרובע מתכת קטן מכסף או זהב בחלק הקדמי.
בעת הסליקה בבית העסק, מכניסים את כרטיס האשראי לתוך מסופון חכם ומזינים את הקוד הסודי (PIN)- הקוד הניתן עם הנפקת הכרטיס ומשמש גם למשיכת מזומן בכספומט.
לצפיה בהוראת בנק ישראל לחצו כאן.
מה לוח הזמנים להטמעת תקן EMV בישראל?
בנק ישראל פרסם ב-27/11/2019 את לוח הזמנים למעבר מחייב לטכנולוגיית התשלומים EMV בישראל.
החל מה-31 במרץ 2020
- יונפקו בישראל רק כרטיסי אשראי וכרטיסי דביט (להלן: כרטיסי חיוב) התומכים ב-EMV ו-Contactless.
החל מה-30 בנובמבר 2020
- יסלקו עסקאות שנעשו בנוכחות כרטיס חכם אך ורק אם בוצעו ב- EMV מלא – כלומר, תוך הקשת קוד סודי בן 4 ספרות בעת ביצוע העסקה, או בעסקאות ללא מגע עד 200 ש"ח ללא הקלדת הקוד הסודי, בבתי העסק הבאים:
- בתי עסק גדולים, שמחזור הפעילות שלהם בנוכחות כרטיסי חיוב עלה על 100 מיליון ₪ בשנת 2019;
- כלל בתי העסק הפיזיים שבמועד זה מצוידים במסוף המותאם הן מבחינת החומרה והן מבחינת התוכנה;
- יסלקו עסקאות בבתי עסק שמצטרפים לראשונה, החל מתאריך זה, לשירות סליקה בכרטיסי חיוב, רק אם נעשו בטכנולוגיית EMV, ובעסקאות בנוכחות כרטיס חכם רק אם נעשו ב-EMV מלא.
בכל בתי עסק אלו יסלקו עסקאות שלא בנוכחות כרטיס(עסקאות באינטרנט או בטלפון) אך ורק אם בוצעו בטכנולוגיית EMV.
החל מה-31 ביולי 2021
- יסלקו עסקאות בנוכחות כרטיס חכם רק ב-EMV מלא, בכל בתי העסק הפיזיים (למעט ההחרגות בסעיף הבא);
- יסלקו עסקאות שלא בנוכחות כרטיס (עסקאות באינטרנט או בטלפון) בכל בתי העסק (למעט ההחרגות בסעיף הבא) אך ורק אם בוצעו בטכנולוגיית EMV.
החל מה-31 ביולי 2022
- במשאבות הדלק, יסלקו עסקאות שנעשו בנוכחות כרטיס חכם אך ורק אם בוצעו ב- EMV מלא.
- בתי עסק שהיקף הפעילות שלהם בעסקאות ללא נוכחות הכרטיס (לדוגמה – עסקאות באינטרנט או בטלפון) מהווה 90% או יותר מהמחזור של בית העסק בכרטיסי חיוב, יסלקו עסקאות בנוכחות כרטיס חכם אך ורק אם בוצעו ב-EMV מלא, ועסקאות ללא נוכחות כרטיס אך ורק אם בוצעו בטכנולוגיית EMV.
- תופסק התמיכה בטכנולוגיה הישנה (מתג אשראית).
לצפיה בהודעת בנק ישראל לחצו כאן.
מה נדרש לעשות כדי לעמוד בתקן?
רכישת מסופוני EMV
בית העסק נדרש לרכוש באופן חד פעמי מסופונים המותאמים לתקן EMV עבור כל העמדות בהן מתבצע תשלום בעסק. היקף הרכישה עשוי לנוע בין מאות לאלפי שקלים.
כמו כן, נדרש לבצע עדכון לתוכנת הסליקה.
בשל הוראות בנק ישראל המחייבות מעבר לתקן EMV, עסקים אשר לא יערכו בהתאם יישאו באחריות אישית במידה ויבוצע חיוב בכרטיס אשראי גנוב או מזוייף
ביצוע עסקאות בבית העסק
בעת ביצוע עסקאות בבית העסק, הלקוח יהיה מחוייב להקיש את הקוד הסודי בשלב הסליקה. ללא הקוד הסודי, לא יהיה ניתן לבצע עסקה בכרטיס אשראי.
ביצוע עסקאות מרחוק
אין כל שינוי באופן ביצוע עסקאות כאלו. ממשיכים לשלם באמצעות מסירת מספר הכרטיס או הקלדתו ומתן אמצעי זיהוי נוספים נדרשים (לדוגמא, ת.ז., 3 ספרות בגב הכרטיס, תוקף הכרטיס). אין צורך בהקלדת קוד סודי וגם כאן – הקפידו שלא למסור אותו, אף אחד לא אמור לבקש מכם למסור לו את הקוד הסודי בן ארבע הספרות, גם לא המוכר בעסקה טלפונית. בחלק מהעסקאות נדרשת הקשת סיסמה חד פעמית – זו אינה הקוד הסודי, אלא סיסמה שמתקבלת במסרון במכשיר הנייד המקושר לאותו כרטיס חיוב.
שאלות נפוצות
-
באמצעות השבב המנגנון מצפין כל עסקה בנפרד, בניגוד להצפנה קבועה בפס המגנטי. שיטה זו משפרת מאוד את אבטחת העסקאות וההגנה על הלקוחות.
-
כן, אם עוד לא עשית זאת. ההודעה שפירסם בנק ישראל מפרטת את לוחות הזמנים להחלפת המסופים. ככלל, בתי עסק גדולים יהיו חייבים לסלוק עסקאות בטכנולוגיה החדשה החל מ-30 בנובמבר 2020, ומרבית בתי העסק האחרים – החל מ-31 ביולי 2021.
-
ליצור קשר עם המשווק/ ספק המסופים או הסולק שעימו אתה עובד, ולבקש הצעה לשדרג את המסוף למסוף חכם.
-
המנגנון קובע שבמקרה של תשלום באמצעות כרטיס חיוב חכם בבית עסק שבו לא מותקן מסוף חכם, הסולק אחראי להשיב ללקוח את סכום החיוב הנובע משימוש לרעה, והוא רשאי להסיט את האחריות לבית העסק. מטרת המנגנון האמור הוא להוביל לכך שכלל העסקים יערכו ויטמיעו את המסופים והתוכנה הנדרשים, וכך לא יישאו באחריות, והשוק כולו יהפוך לשוק תשלומים מתקדם.
-
הסטת האחריות תחל מינואר 2019 לבתי עסק גדולים. לבתי עסק קטנים (שמחזור התשלומים שלהם בכרטיסי חיוב בשנת 2018, היה נמוך מ-5 מיליוני ₪) ניתנה דחיה עד לינואר 2020, בכדי שיוכלו להתארגן מול יצרני הקופות והסולקים להתאמת הקופות ולמעבר לשיטת התשלומים החדשה.
-
על מנת לבצע עסקאות חכמות נדרש מסוף חכם או הוספת קורא כרטיסים למסוף הקיים תוך שידרוג התוכנה של המסוף. בשוק יש מגוון פתרונות המותאמים למגוון בתי עסק. מחיר המסוף תלוי בדרישות של בית העסק וניתן למצוא מסופים חכמים החל שמחירם מתחיל ממאות שקלים בודדות.
-
כן. האפשרות לביצוע עסקאות באמצעות הפס המגנטי, לכרטיסים שאינם חכמים, קיימת גם במסופים החדשים