החשיבות של בינה עסקית גדולה מאוד, וחלק משמעותי מכך הוא היכולת לקבל החלטות מושכלות. מערכות תומכות החלטה נותנות לכם את הכלים המתאימים, אתם רק צריכים להטמיע בעסק את המערכת הנכונה
עסקים וחברות בתעשיות רבות משתמשים במערכות DSS – מערכות תומכות החלטה כדי לנהל בצורה יותר יעילה וחכמה. על ידי איסוף נתונים ויצירת מודלים, מערכות אלו מציעות תרחישים לדוגמה למשתמשים, מאפשרות להם לקבל החלטות מושכלות, ומוסיפות בינה עסקית לחברה כולה.
לפני שמטמיעים מערכות תומכות החלטה, כדאי להכיר את הסוגים והמאפיינים שלהן, ולהבין את היתרונות השונים. זה הזמן לשדרג את המערך של כלי BI שלכם, ולהצעיד את העסק לעתיד טוב יותר.
מה זה מערכת תומכת החלטה?
מערכות תומכות החלטה הן תוכנות המסייעות לאנשי מקצוע לקבל ולהצדיק החלטות. תוכנה כזו היא מרכיב מהותי של מערכת בינה עסקית כוללת, והיא מסתמכת בדרך כלל על מאגרי מידע הקשורים לענף הספציפי.
מערכות תומכות החלטה יכולות לכלול גם קבצים, מודלים של חברות, מידע ממחלקות שונות, נתוני מכירות, תחזיות ותובנות אישיות. עסקים אשר מבינים את החשיבות של BI יכולים להיעזר במערכות DSS, לא משנה מה הגודל שלהם ובאיזה תעשייה הם פועלים.
אלו הם שלושת המרכיבים העיקריים של מערכות תומכות החלטה:
- מאגר מידע – לכל מערכת תומכת החלטה יש מסד נתונים, שמאפשר לה לבחון מאגרי מידע גדולים ולהסיק מסקנות שגורם אנושי (גם אם מדובר במחלקה גדולה) לא מסוגלים. הנתונים שנבדקים תלויים בסוג המערכת, בתעשייה ובהתאמה אישית. מסדי נתונים מסוימים מכילים נתונים סטטיסטיים, בעוד שאחרים עשויים להתמקד יותר במסמכים. לדוגמה, מחלקת השיווק שלכם עשויה להשתמש במערכת, על ידי ניתוח מגמות עדכניות וגורמי שוק, ידע פנימי על ההחלטות הקודמות של החברה והתוצאות שהניבו.
- מודלים – מערכות תומכות החלטה יוצרות מודלים לתמיכה בעובדי החברה. המודלים שמציגה מערכת DSS הם תחזיות או מסלולים שהתוכנה צופה שיקרו בהסתברות גבוהה. מודלים אלה מציגים השפעות אפשריות של החלטות שונות על פרויקט, לקוח או הארגון עצמו. לקראת כל החלטה, בכל היבט שרלבנטי לעסק שלכם, אתם יכולים לבדוק תרחישים שונים במערכת ולהבין מה עליכם לעשות.
- ממשק משתמש – לא משנה כמה המערכת חכמה ומדויקת, אם היא לא מציגה את המידע בצורה נוחה למשתמשים, היעילות שלה פחות מורגשת. ממשק המשתמש הוא נקודת הגישה. מערכות תומכות החלטה מוצלחות משתמשות בממשקי משתמש גמישים ואינטואיטיביים, המאפשרים לאנשי מקצוע לגשת למידע הנחוץ להם ולהפעיל את המערכת ללא ידע טכנולוגי נרחב.
התועלת במערכות תומכות החלטה
יש הרבה יתרונות להטמעת מערכות תומכות החלטה:
הופכות את זרימת העבודה ליעילה יותר
מערכות DSS יכולות לעזור למנוע שגיאות, ולייעל את זרימת העבודה בכל מחלקות ופעולות החברה. על ידי צמצום הזמן הדרוש לקבלת החלטות חשובות, מערכות תומכות החלטות יוצרות תהליכים יותר מהירים ומדויקים, ולהעלות את פריון העבודה של העובדים ושל העסק.
המערכת גם מסייעת לעובדים לעבוד ללא ביצוע טעויות, ומונעת תוצאות שליליות על ידי תמיכה בכל החלטה באמצעות תחזיות או נתונים.
עוזרות לתכנן ולנהל
המערכת מסוגלת לעזור לכם לנהל, לתכנן את הצעדים הבאים ולהשיג תוצאות יותר טובות. מערכות תומכות החלטה רבות מציעות אפשרויות טובות ליישום נהלים המבוססים על הנתונים שלהן, מה שמקל על המשתמשים לתקן טעויות או להתחיל תהליכים חדשים. המערכות מסייעות למנהלי צוותים ומחלקות, וגם למנהלים בכירים יותר, לשלוט בתחומי האחריות שלהם.
מאפשרות לחזות את העתיד
מערכות DSS עוזרות למשתמשים לקבוע מראש את ההשפעה שעשויה או עלולה להיות להחלטות שלהם. על ידי הערכת נתוני עבר ובחינת מגמות או מידע נוכחיים, המערכת יכולה לבצע תחזיות מושכלות לגבי האופן שבו החלטה מסוגלת להשפיע על הארגון או הלקוח. הבנת התוצאות הפוטנציאליות של החלטות מאפשרת לאנשי מקצוע לקבוע את דרך הפעולה הטובה ביותר.
מגבירות את השליטה הארגונית
מערכות DSS יכולות לשמש מנהלים בהערכת התפוקה של עובדים, על פי הכמות והאיכות של קבלת ההחלטות שלהם. הן עוזרות להצביע על הצלחת החלטות כאלה ואחרות, ובכך מלמדות על הביצועים של המשתמשים. הגברת השליטה הארגונית מתבטאת גם על ידי הגברת התקשורת בחברה, על ידי הסתמכות על מערכת אחידה.
משפרות את היכולת לפתור בעיות
כמו כל מערכת BI, גם מערכת DSS נועדו לאפשר לעובדים לפתור בעיות בקצב מהיר ובצורה מדויקת. בפועל, המערכות הללו מסייעו בשיפור היעילות האישית, למרות שהן לא מבצעות שום עבודה בפועל, על ידי שיפור היכולות של המשתמשים לקבל החלטות מושכלות.
הסיווגים השונים של מערכת תומכת החלטה
כיום, ניתן לבחור בין הרבה מאוד מערכות תומכות החלטה שונות, בהתאם לתחום העיסוק שלכם, לגודל העסק, לתקציב וכו'. למשל, עסק קטן או בינוני עם מערכת ERP כמו SAP Business One צריך מערכת DSS שתתחבר למודולים השונים, ותאפשר לקבל החלטות לרוחב החברה.
פיתוח מערכות DSS ומערכות בינה עסקית מסוגים אחרים, נעשה תוך התחשבות בתעשיות, סוגי ארגונים ותרחישים שונים. ניתן לחלק מערכות תומכות החלטה לכמה קטגוריות, על פי האופן שבו הן עוזרות לעסק לקבל החלטות.
- מערכות לקידום תקשורת בארגון – המטרה הראשית של מערכות אלה, היא הקלת שיתוף הפעולה בין העובדים, על ידי מתן אפשרות למשתמשים שונים לגשת ולהשתמש בה במקביל. המערכות מתמקדות באספקת מידע לקבוצות של אנשים, כדי שיוכלו לשתף פעולה בעת קבלת החלטות.
- מערכות מבוססות נתונים – קטגוריה זו של מערכות משתמשת הן בנתונים פנימיים של החברה והן במידע תעשייתי חיצוני, כדי לעזור למשתמשים לקבל החלטות מושכלות. שיטה זו מתמקדת בזיהוי, איסוף ובחינת מידע שימושי.
- מערכות מבוססות מסמכים – מערכות כאלה משתמשות פחות בנתונים ויותר בתמיכה בהחלטות על ידי אחסון, ארגון וזיהוי קבצים. מערכת מהסוג הזה מנהלת מסמכים, קבצי שמע, קבצי וידאו וכו'.
- מערכות חכמות – כל מערכות DSS הן חכמות, אבל אלה מערכות שמשתמשות בעובדות ובנהלים שרלבנטיים לתעשייה, כדי ליצור המלצות מדויקות על ידי חיזוי וזיהוי דפוסים.
- מערכות ממוקדות מודלים – מערכות שמתבססות בעיקר על נתונים פיננסיים, סימולציות, סטטיסטיקות ותהליכי אופטימיזציה כדי להנחות את הגורמים השונים בארגון בקבלת החלטות.
הקשר בין מערכת תומכת החלטה ובינה עסקית BI
מערכות תומכות החלטה הן חלק בלתי נפרד מהתחום של בינה עסקית BI, לצד אחסון נתונים, כריית נתונים ומערכות מסוגים שונים, כמו ERP למשל.
BI היא מטריה רחבה של יישומים, שירותים וטכנולוגיות לאיסוף, אחסון, ניתוח וגישה לנתונים לצורך קבלת החלטות. מערכות DSS מוסיפות בינה עסקית לכל חברה, על ידי תרומה אדירה לקיומה של בינה עסקית בקבלת ההחלטות. לדוגמה, מערכת עשויה לעזור לחברה לנתח את הכנסותיה על פני תקופה מוגדרת, על ידי ניתוח נתוני מכירות, שיווק ואחרים.
באופן דומה, המערכת יכולה לעזור לקבל החלטות בכל תחום, כולל החלטות קריטיות לעתיד החברה, ובכך לאפשר לכם להתמקד בתחזיות לעתיד ובמאמצי הצמחת ופיתוח העסק.
סיכום
עכשיו אתם יודעים בדיוק מהן מערכות תומכות החלטה, וזה הזמן להטמיע את המערכת הנכונה עבור העסק שלכם. מומלץ לשלב את המערכת עם מערכת ERP חכמה, שמציגה את כל המידע במקום אחד.